LA MARE DE DÉU I L'INFANT, DE SALLENT DE SANAÜJA

LA MARE DE DÉU I L'INFANT, DE SALLENT DE SANAÜJA

 

Autor anònim. Escultura exempta. Art gòtic (segona meitat del s. XIV). Alabastre policromat. 1,10 m. Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Barcelona.

 

A mitjan s. XIII, les escultures comencen a independitzar-se de l'arquitectura i es converteixen en obres autònomes i transportables. Les imatges de la Mare de Déu amb el Nen responen a nous sentiments religiosos i a una nova expressió de la fe cristiana. Es tracta d'imatges de culte i de devoció religiosa.

 

Les manifestacions artístiques plàstiques que es fan a Catalunya durant els segles XIV i XV estan influïdes per dos centres artístics europeus: França i Itàlia. Al principi del s. XIV, la plàstica catalana estava emparentada per tradició amb França, però cap al primer terç del s. XIV s'observa un canvi que consisteix en el progressiu abandó de la tradició francesa per decantar-se cap a formes i propostes italianes. A finals del s. XIV, l'art català restableix les connexions amb el francès i el flamenc. El més original de l'art català de la baixa edat mitjana és la síntesi de formes d'origen europeu divers per formular propostes originals i innovadores.

 

Tot i que sempre s'ha afirmat que aquesta imatge prové de Sallent de Sanaüja, a la comarca de la Segarra, no se sap res del seu emplaçament original ni del context en què fou creada.

 

Aquesta estàtua representa la Mare de Déu dempeus amb el Nen. L'Infant sosté un colom a la mà.

 

Realitzada sobre alabastre, conserva en les vestidures restes de policromia blava, i de vermella en les carnacions.

 

Les seves qualitats estètiques més notables són la serena idealització del rostre i les proporcions de la figura esveltes i elegants. La inclinació del cos de la Mare de Déu o hanchement contribueix també a l'equilibri que transmet el grup gràcies a la suavitat i elegància que descriu la curvatura. La postura, relaxada i molt natural, s'allunya d'altres de més exagerades emprades pel gòtic final. La posició elevada del Nen i la curvatura en S del cos de Maria són compensades pel devessall de plecs del mantell, representat separadament de la banda esquerra del cos. L'encreuament del mantell sobre el pit en diagonal i en la mateixa direcció que la línia descrita per la cama estesa del Nen i la mà de Maria, o el braç de l'Infant cap al pit de la mare, accentuen l'efecte compensatori i creen una marcada direccionalitat en el grup.

 

La sinuosa imatge de la Mare de Déu ens apropa al naturalisme i a una estètica més relacionada amb els sentits que amb la raó. Les proporcions de Maria, els gestos humanitzats dels dos personatges i la caiguda lliure i solta dels plecs són altres detalls que reflecteixen la progressió cap al naturalisme en l'escultura gòtica. El grup transmet dolçor, gust per la vida i és l'expressió de l'amor entre mare i fill.

 

Aquesta humanització dels personatges es manifesta en petits detalls que denoten la comunicació i l'afecte entre tots dos: la mà de la Mare de Déu ja no sosté un ceptre o un símbol de poder com reflectia l'estatuària romànica de tema marià, sinó que acaricia suaument el peu del seu fill. D'altra banda, el Nen Jesús fa lliscar tímidament la punta dels dits pels plecs dels vestits de la seva mare.

 

Aquesta escultura data de la segona meitat del s. XIV, quan l'escultura gòtica catalana havia sintetitzat les conseqüències derivades de la influència de l'art francès i italià, i havia creat una escola amb un llenguatge propi. La suavitat del modelat, el recurs del contrapposto i l'idealitzat realisme del rostre ens remeten a models italians, potser de Nino Pisano. Pel que fa a la influència francesa, es relaciona més amb l'àmbit de la França meridional que amb les marededéus franceses del Nord, que adopten actituds més amanerades i que solen portar un ceptre o una branca florida a la mà dreta. Es pensa que l'autor anònim devia treballar en l'àmbit de l'escola de Tolosa, de la qual reprèn la manera de creuar el mantell per damunt del pit. Es tracta d'un autor de la França meridional, connectada a Itàlia a través de la influència de la cort papal d'Avinyó.

 

Comments