ALUMNAT‎ > ‎

TÈCNIQUES D'ESTUDI

TÈCNIQUES D'ESTUDI

Les claus per 'empollar'

No tots els estudiants tenen la sort d'aprendre a l'escola estratègies necessàries per estudiar. Aquestes són algunes de les claus que assenyalen els experts per a reixir en la tasca.

Espai d'estudi

El lloc d'estudi ha de ser silenciós, lluminós, ventilat i tenir una temperatura de 20º. La taula de treball (àmplia i amb pocs motius de distracció) ha de ser sempre la mateixa i usar-se només per aquesta funció, de tal manera que el jove l'associï al treball. La cadira ha de tenir l'espatlla recte i ser còmoda, però no tant com per que entri la son. És important preparar-se abans els llibres i objectes que s'empraran per evitar distraccions amb vistes inútils.

Horari

L'estudiant ha de posar-se un horari diari d'estudi. Ha de ser un horari realista d'acord amb les capacitats de cadascú. Més val acomplir-lo i tenir la satisfacció d'haver-lo fet que planificar-se vuit hores diàries i fracasar, assegura la psicòloga Carme Serrat, que recorda que és millor una constància en l'estudi per adquirir l'hàbit.

Organitzar-se la feina

Els estudiants han d'organitzar-se les tasques que tenen que fer cada dia i planificar quant de temps li dedicaran. És bo començar per les tasques més feixugues quan encara s'està fresc, per passar a les matèries que són més gratificants o que requereixen menys esforç i concentració. També va bé intercalar tasques feixugues amb petits incentius (fer una petita pausa per desconnectar, pendre un suc...) per augmentar la motivació.

Llegir, subratllar, fer esquemes i memoritzar

Per afrontar l'estudi, el millor és fer un primer apropament a la matèria de forma activa: donar un cop d'ull a l'índex preguntant-se coses com què em diran en aquest capítol? com està estructurat aquest tema? Després, tornar-lo a llegir de manera més pausada, subratllant les idees fonamentals del text. I, finalment, fer esquemes, que són els que cal memoritzar.

 

Adaptació lliure, 'El País', suplement educació 25-2-2002

Comments